İyi bir takip ile diyabet hastası anne adaylarında ortaya çıkabilecek sorunları önlemek ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek mümkün.
Diyabetli kadınların gebeliklerinin ve gebelik sırasında ortaya çıkan diyabeti olan kadınların özel bir ekip tarafından izlenmesi gerekiyor. Aksi halde hem annenin hem de bebeğin sağlığı riske girebiliyor.
Bebek iri doğabilir
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Diyabet Servisi'nden Prof. Dr. İlhan Satman'a göre 'Diyabeti iyi kontrol edilemeyen anneden doğan bebek, anne karnında iyi beslenemediği için düşük tartılı doğabilir veya tam tersine annenin kanındaki aşırı insulin salgısı nedeniyle bebek iri doğabilir.
Riskler
İşte bu bebekler doğumdan hemen sonra hipoglisemiye (kan şekeri düşüklüğüne) eğilimli olabiliyor. Kontrolsüz diyabeti olan annelerin bebeklerinde doğuştan anomali riski normal popülasyona göre 2-3 misli yüksek. Bu risk insülin kullanan diyabetik anne adaylarında kullanmayanlara göre 8 kat daha fazladır. Tabii burada insulinden ziyade hastanın diyabetinin ağırlığı doğumsal sorunlardan sorumlu tutuluyor.
Kalpteki sorunlar
Kalp, böbrek ve merkezi sinir sistemi tutulumu (nöral tüp defektleri) başta olmak üzere bütün organların anomalileri olabilmektedir. Doğuştan kalp anomalileri normal popülasyona göre 5-18 kat daha sık görülür. Bu anomaliler dışında anne karnında bebeğin ölmesi gibi sorunlar gözlenebilir.'
Diyet Planlanmalı
Prof. Satman tıbbi beslenmeplanı ile ilgili şu bilgiyi veriyor: Diyetin % 40-45'i karbonhidratlardan, %35-40'ı yağlardan, % 20'si ise proteinlerden karşılanmalıdır. Genel beslenme prensiplerinde olduğu gibi gebelerde de lifli karbonhidratların ağırlıklı olarak tercih edilmesi önerilir. Üç ana öğün yanına mutlaka 2-3 ara öğün konmalıdır.
Ara Öğünler
Gece hipoglisemisinden (kan şekerinin normalin altına düşüşü) kaçınmak için yatmadan önce mutlaka bir ara öğün alınmalıdır.
Gebelik öncesi testler yapılmalı
Öncelikle mevcut diyabetin kontrol altında olup olmadığı ve diyabetin anne adayının hangi organında ne kadar tahribat yaptığının ortaya konması öneriliyor. Bu amaçla açlık ve tokluk kan şekerleri ölçümü ve uzun dönemli kan şekeri kontrolünü yansıtan HbA1c ölçümlerinin yapılması büyük önem taşıyor.
Kilı alımı
Diyabetli hamilelerin olası sorunlara karşı özel bir ekip tarafından takip edilmesi şarttır. Genellikle gebelik boyunca 9-11 kg civarında kilo alımı yeterlidir. Kilo artışı hastanın insülin ihtiyacını belirlemekte hayati öneme sahiptir.
Diyabetli annelerin gebelik dönemi
Yorumlar