Bebeğinizin gözleri sağlıklı mı?

Yenidoğan bebeklerde görülen göz hastalıkları, anne babanın dikkati ve erken müdahale sayesinde çözüme kavuşuyor.


Yenidoğanlarda katarakt, göz tansiyonu gibi çeşitli göz hastalıkları söz konusu olabiliyor. Bu konuda ailelere düşen görev erken teşhis konusunda dikkatli olmak. Nova Göz Merkezi'nden Dr. Cihan Ünlüçerçi yenidoğanlarda görülebilen hastalıklar hakkında bilgi veriyor.

* Prematüre retinopatisi: Özellikle zamanından önce doğan bebeklerde bebek küvözde kalıp oksijen verilmişse daha tam gelişmemiş olan görme sinirinin damarları görme sinirinin uç noktalarında birbiri ile kaynaşarak yumak haline gelirler. Bu yumak daha ileri durumlarda merkeze doğru ilerleyerek görmeyi tehdit eder. Küvözde oksijen almış bebeklerin göz dibi muayenesi acilen hemen yapılmalıdır.

* Göz tansiyonu: Doğumsal göz tansiyonu seyrek olmakla birlikte bebeklerde ve çocuklarda görülebilir. En önemli belirtisi o gözün normalden fazla büyümesidir. Özellikle gözün renkli kısmı normalden fazla büyük görünüyorsa ve iki göz arasında büyüklük farkı varsa, sulanma, ışığa bakamama varsa mutlaka bir doktor muayenesi gerekir. Tedavisi genellikle cerrahidir. Birden fazla ameliyat gerektirebilir.

* Doğumsal Katarakt: Bazı bebeklerde doğuştan katarakt olabilir. Nedenleri annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon veya gebelikte kullanılan ilaçlar olabilir. Hiçbir neden olmadan da bebeklerde katarakt gelişebilir. Yenidoğan bebekte bir gözde kayma veya göz bebeğinde matlık olması durumunda hemen göz doktoru muayenesi gerekir. Eğer doğuştan katarakt bir veya iki gözde varsa tedavisi erken yaşta cerrahidir. Fakat ameliyatın zamanına doktor tarafından karar verilir. Bazen acil ameliyat gerekirken bazen 1-2 yıl beklenebilir.

* Gözyaşı yolları tıkanıklığı: Doğumun ilk haftasından itibaren bebeklerin bir veya iki gözünde sulanma çapaklanma ile kendini belli eder. Tedaviye rağmen geçmeyen veya tekrarlayan bu enfeksiyonlar gözyaşı yolları tıkanıklığına işaret eder. İlk önce masaj ve antibiyotikli damlalar denenir. Bunlarla 1 yaşına kadar sonuç alınmazsa sonda ile gözyaşı yolları açılır. Bu yöntemle %90 başarı elde edilir. Eğer açılmazsa diğer cerrahi yöntemler denenebilir.

Yorumlar

Medyalar

Magazinler